2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Labai šokoladinis pyragas su pankoliu ir vaniliniu kremu-pudingu

     Tikriausiai galvojate, kad tai kažkokia nesamonė... Šokoladas ir daržovė. Iš tikrųjų aš irgi taip galvojau, todėl ilgą laiką tiesiog su nesupratimu žiūrėjau į šį receptą. Tačiau po švenčių ir gimtadienio liko nemažai juodojo šokolado, kurį reikėjo kaip nors sunaudoti. Vaikščiodama po parduotuvę, pastebėjau pankolį, kuris buvo parduodamas su akcija. Pagalvojau: kodėl gi ne? Nusipirkau reikiamus ingridientus ir kitą dieną jau buvau pasiruošus kepti. Iš tiesų, šis pyragas yra labai lengvai pagaminamas, reikalauja nedaug ingridientų ir yra labai skanus. Beje, jame nėra miltų!


     Taigi, pyragui reikės:
  • 300gr šokolado (200 gr juodojo, 100 gr pieniško);
  • 6 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo trynių);
  • 150 gr sviesto;
  • 50 gr cukraus ( naudojau maždaug 80gr, kadangi norėjau, kad labiau jaustųsi saldumas, o ne juodojo šokolado kartumas);
  • 1 pankolis (jam dar reikės 3 šaukštų cukraus).

        Šokoladą susmulkinam ir kartu su sviestu, perpjautu per pusę, tirpinam ant vandens garų vonelės (retkarčiais pamaišydami!). Tuo metu plonais šiaudeliais supjaustome 1/3 pankolio ir sudedam į 25 cm į kepimo formą (prieš tai ant dugno padėkite kepimo popierių, o šonus sutepkite trupučiu sviesto),

 į trynius supilam cukrų ir šiek tiek paplakam . Į baltymus įberiam mažą šaukštelį cukraus ir išplakam iki standžių putų. Kai šokoladas su sviestu ištirps, išjunkite ugnį ir leiskite masei atvėsti (+-3 min). Supilkite šokoladą į trynius, gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite pusę baltymų, gerai išmaišykite ir tik tada sudėkite likusius baltymus (tai reikia daryti greitai!). Masę supilkitę į formą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C, maždaug 30min.(Turi būti kaip biskvitas). Kai pyragas bus gatavas, išjunkite orkaitę ir palikite pyragą maždaug 10min. pastovėti.

    Kol pyragas kepa, pasidarykite kremą (aš ketinau daryti pirktinį vanilinį pudingą, tačiau netyčia viską išpyliau). Kadangi pienas buvo jau beveik išviręs, o man labai norėjosi ko nors prie pyrago, greitai pasidariau štai tokį kremą:
  • 500ml pieno;
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus;
  • 1 v.š. cukraus;
  • 1 v.š. krakmolo;
  • 1/3 stiklinės vandens.
    Į pieną supilkite cukrų, užvirkite. Nuimkite nuo ugnies supilkite krakmolą, ištirpintą vandeny, gerai išmaišykite. Kai krakmolas ištirps, pieną užvirkite ir maišykite, kol sutirštės. Supilkite į indą ir pastatykite į šaltą vietą pastovėti 10-15min.

   Likusį pankolį supjaustyti plonais grižinėliais ir sudėti į verdanti sirupą (2 stiklinės vandens ir 3šaukštai cukraus). Pavirti 10min (kol suminkštės).

    P.S. Patiekti galima ir su ledais, ir su grietinėle;
           Pyragas skanus šiltas, o paliktas šaldytuve per naktį - dar skanesnis!

  Skanaus!

2 komentarai:

  1. Kas ten ant pyrago viršaus - taip įdomiai atrodo. Ir ta idėja su pankoliu labai įdomi.

    AtsakytiPanaikinti